• 0345 - 632400
  • Ma - Do 10:00 - 18:00 | Vr 10:00 - 21:00 | Za 10:00 - 16:00 | Zo gesloten

Azulejo

De Portugese tegels ook wel Azulejos een Portugese kunstvorm. Tegels waarop verschillende gebeurtenissen worden afgebeeld en over de hele wereld terug te vinden zijn. Duurzame en authentieke uitstralingen zijn eigenschappen van de Portugese tegels. Daarnaast worden de Portugese Tegels het meest toegepast als wandtegel maar zijn ook geschikt als vloertegel.

Geschiedenis

De techniek van de Moren is tien eeuwen geleden bedacht en deze tegelsoort komt vooral voor in de luxe gebouwen. De Moren brachten de techniek over naar Europa en tegenwoordig zijn de Portugese tegels al wereldwijd beroemd. De met de hand gemaakte Portugese tegels, ook wel cementtegel, bestaan uit cement, zand en water met een toplaag van marmerpoeder, kiezelpoeder en organische kleurpigmenten. De Portugese tegels worden over het algemeen met de hand gemaakt. Het doordrenken van Portugese tegels is een belangrijk onderdeel in het proces waarbij het aanbrengen van een laag over de tegels waardoor de behandeling de Portugese tegels waterafstotend en vlekbestendig zijn.

Portugese tegels toepassen in kamers

Om te beginnen is de hal een zeer geschikte ruimte om de Portugese tegels te leggen. Des te grote de hal hoe waardiger het resultaat. Vroeger werden deze tegels voornamelijk in de hal gebruikt. De rest van het huis werd gedoceerd door plavuizen. De hal is het belangrijkste gedeelte van het huis, omdat dit de ontvangstruimte en het middelpunt van het huis is.

Al u van plan bent om Portugese tegels in huis te leggen dan is het belangrijk om de breedte van het huis te controleren. In het midden begint men vaak met het leggen van de cementtegels en vervolgens wordt er naar buiten gewerkt. Bij het leggen van de Portugese tegels is het erg belangrijk dat de tegels een volledig patroon blijven vormen en de tegel niet uitkomt op een half patroon. In de lengte is het niet zo belangrijk om de tegels op een heel patroon uit te laten komen. U maakt dus eerst een tekening om te kijken hoeveel patronen Portugese tegels u kunt gaan leggen. Er zijn verschillende gangen waardoor het eindresultaat vaak niet hetzelfde is en vaak bestaan er meerder manieren om de Portugese tegels in een gang te leggen. In kleine ruimtes wordt vooral aangeraden om voor lichte kleur tegels te kiezen waardoor de ruimte een groter effect uitstraalt en de ruimte er breder uitziet. Voor ieder persoon is dit naar eigen voorkeur in te delen.

Het schoonmaken van Portugese tegels

Portugese tegels zijn gemakkelijk schoon te maken. Bij het schoonmaken van de Portugese tegels is het aangeraden groene zeep of babyshampoo te gebruiken. Wat vooral afgeraden wordt is de tegels schoon te maken met zuurhoudende schoonmaakmiddelen als sanitair- en allesreiniger, bleekmiddel en chloor.

Milieuvriendelijkheid

Duurzaamheid en echtheid, twee belangrijke onderwerpen die vandaag de dag centraal staan. Portugese tegels passen hier goed bij het plaatje. Tegenwoordig gaat alles met machines en de uitworp daarvan is niet goed voor het milieu. Portugese tegels daarentegen worden gemaakt zonder dat daar enige verhitting voor gebruikt hoeft te worden, eenvoudig met mankracht en met dezelfde bestanddelen waar jaren geleden mee gemaakt werden.

Onderdeel van . Website door